fredag 13. juli 2012

Løer på museet i sommer

Elevene på Ellingsøy og Skarbøvik ungdomsskole deltok på kunst og kulturprosjektet "Mal ei løe" skoleåret 2011 /12. Dette var et samarbeid mellom Tine Qvale og Sunnmøre Museum.


Løene er gjeve bygg som troner i landskapet og forteller ei historie. Løene var ofte statussymbol i det gamle bondesamfunnet, men jordbruket forandrer seg. Nå går løene langsomt av bruk. Vil de forsvinne? Ved å fokusere på bygget sin historie og betydning, ønsker vi å skape interesse og kanskje bevaringsvilje. 

Tittelen på prosjektet kan få en til å tro at her er det restaurering som står på tapetet, men den gang ei. Her er det snakk om å male på et lerret, og løa er enten plassert i landskapet eller så fokuserer en på en liten detalj, som f.eks. ei dør.

Elevene kunne male løa plassert i landskapet.....


.... eller fokusere på en detalj
Her var det fritt frem for å velge ei løe i eget nærmiljø eller komme på museet og tegne skisser og fotografere ei løe her. Selve malejobben gjorde elevene i kunst og håndverktimene på skolen.
Skolene fikk midler til å kjøpe kvalitetsmaling og lerret, og så var det bare å sette i gang.
På grunn av lærerstreik ble ikke alle ferdig med maleriet sitt. Bildene ble likevel stilt ut i kafeen på museet, og at ikke alle var ferdige, var egentlig bare fint. Da fikk gjestene se gangen i et slikt arbeid - fra skisse til ferdig maleri. Vi åpnet elevutstillingen 6/6, og svært mange elever, lærere, foreldre og andre møtte opp.


Prosjektet var også ei konkuranse. 10 eleverarbeid fikk 1000,- hver til klassekassa, og disse pengene skal brukes på kulturopplevelser. I juryen satt Ørnulf Opsahl, Arve Yndestad og Tine Qvale.
Samtidig med at elevutstillingen åpnet i kafeen, åpnet Tine Qvale sommerutstillingen sin på museet: "Løer på Sunnmøre".
Denne utstillingen står ut august, og det gjør også elevutstillingen i kafeen.


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar